קידום פרוייקט תמ"א 38
פרוייקט תמ"א 38 מיושם בהצלחה רבה בערים שונים בישראל מזה מספר שנים, אולם עדיין יש רבים שאינם יודעים בדיוק במה מדובר וכיצד ניתן לקדם פרוייקט שכזה. לשם כך יפורטו להלן מספר נקודות חשובות שכדאי להכיר אודות ניהול וקידום פרוייקט תמ"א 38.
שלב 1: יוצאים לדרך
הצעד הראשון בקידום פרוייקט תמ"א 38 הוא כמובן שיחה כללית בה ישתתפו כל בעלי הדירות בבניין על מנת להציג בפניהם את כדאיות הפרוייקט וכדי לשכנע אותם להסכים ליציאה לדרך. השאיפה היא להסכמה גורפת של כלל בעלי הדירות בבניין, אולם כיום כבר אין צורך בהסכמה פה אחד אלא יש אפשרות להמשיך גם כאשר קיים מספר קטן של מתנגדים: נכון לכתיבת שורות אלה הדרישה היא ל-80% הסכמה בקרב הדיירים, כך שלדוגמא בבניין בו קיימות עשר דירות עדיין אפשר להתחיל פרוייקט תמ"א 38 גם אם שני בעלי דירות לא מסכימים.
שלב 2: הגנה על בעלי הדירות
בהנחה שהושגה הסכמה של רוב הדיירים הנדרש, השלב הבא הוא לשכור עורך דין מקרקעין שילווה את בעלי הדירות בהמשך התהליך. הסיבה היא שמדובר בנושא שעלול להיות סבוך מבחינה משפטית ועשוי להיות מורכב להבנה על ידי אדם ממוצע ללא ידע וניסיון בתחום; אולם עורך דין המתמחה בתמ"א 38 יוכל לוודא שבכל שלבי הפרוייקט, לרבות ניהול מו"מ מול יזמים, גיבוש חוזה, ביצוע רישום בטאבו וכן הלאה, האינטרסים של בעלי הדירות יהיו מוגנים. ככל שהם יקדימו לשכור עורך דין מקרקעין, כך יוכלו להיות בטוחים יותר שיש מי שעומד לצידם, מגן על זכויותיהם ומונע עיכובים מיותרים.
שלב 3: משא ומתן
לאחר שבעלי הדירות בחרו נציגות מטעמם שתייצג את העניין מול היזם, ובליווי של עורך הדין המלווה את הפרוייקט, מתחיל מו"מ בין שני הצדדים בו נדונים בין היתר המפרט הטכני, תכניות התמורה הצפויות עבור כל דירה וטיוטת החוזה שייחתם בהמשך בין בעלי הדירות ליזם. ראוי לציין, אגב, שאת שכרו של עורך הדין אמור לשלם היזם ולא הדיירים.
שלב 4: תכנון אדריכלי
כעת מתחילים לגבש את התכנון האדריכלי המפורט בשיתוף עם בעלי הדירות והדיירים, לרבות תכניות קונסטרוקציה וכדומה. שלב זה עלול לארוך זמן מה, כשנה בממוצע, אולם מוטב להתאזר בסבלנות ולא להתפשר או לעגל פינות בנושא זה. לאחר שהתכנון האדריכלי מוכן ומקובל על כלל הצדדים, הוא מוגש לרשות המקומית על מנת לקבל היתר בנייה. לאחר שההיתר מתקבל ניתן לעבור הלאה לעריכת תכניות עבודה פרטניות.
שלב 5: הבינוי וההקמה
לבסוף מגיע החלק המלוכלך של הסיפור: הקמה וחיזוק של יסודות הבניין, השלד, תשתיות החשמל והמים, עבודות פנים, שילוב תוספות הבנייה עם הדירות הקיימות ועבודות גמר מגוונות. בהמשך מחובר הבניין לרשתות החשמל, המים והטלפון, ולבסוף מתבצע הרישום במסמכי הרשות.